Wina – website

‘Ik ben helemaal blij dat ik weer mee ga doen’

Wina (8) doet voor de tweede keer mee aan de Your Marathon Challenge

‘Ik ben helemaal blij dat ik weer mee ga doen’

In een doosje op haar kamer bewaart ze haar medailles: een voor de Rotterdamse marathon en een voor de Maastunnelloop. Sinds ze vorig jaar over de finish ging op de Coolsingel, is ze helemaal verslingerd aan het hardlopen. ‘Ik had nooit gedacht dat ik de marathon zou rennen’, zegt Wina. ‘Het is echt een grote droom.’

‘Wina is geboren met dertig weken’, vertelt haar moeder Jovana. ‘Ze woog toen precies een kilo. Het is bekend dat kinderen die te vroeg geboren zijn, problemen kunnen ondervinden in hun ontwikkeling. Wina ging pas lopen toen ze tweeëneenhalf was. Het duurde ook lang voordat ze ging praten. De therapieën die ze krijgt bij Rijndam hebben haar enorm geholpen. Het gaat heel goed nu. Ik had niet durven dromen dat ze zich zou ontwikkelen tot zo’n actief kind, dat danst, rent en springt. Ik ben zo ontzettend trots op haar.’

De Your Marathon Challenge doen ze samen. Wina rent wat af aan de kade langs de Maas, vlakbij hun huis. Zo loopt ze iedere keer een stukje van de marathon, in totaal veertig kilometer. De laatste 1.195 meter volgens straks in het marathonweekend, op de Coolsingel. Jovana loopt dan ook weer mee. ‘Al kan ik haar nauwelijks bijhouden!’  ‘Dat mama ook meedoet vind ik helemaal fantastisch’, straalt haar dochter.

 ‘Het is echt geweldig om dit samen te doen’, zegt Jovana. ‘Om je kind zo te zien rennen! Het zelfvertrouwen dat ze ermee krijgen, de aandacht, het publiek dat mee klapt. Voor ieder kind is dat een bijzondere ervaring en een herinnering om te koesteren.’